Monbijoukvartetten

Monbijoukvartetten segrade i 2023 års final av Sveriges största kammarmusiktävling Ung &Lovande i Västerås Konserthus – och hösten 2024 åker de på vinnarturné i Sverige! Turnén genomförs i samarbete med, och arrangeras av: Kammarmusikförbundet, Västmanlandsmusiken och Musik i Syd, med stöd av Barbro Osher Pro Suecia Foundation och Kulturrådet.

Monbijoukvartetten bildades hösten 2022 i Malmö av Marcus Bäckerud, Alexander Chojecki, Oscar Edin och Kristian Chojecki. Våren 2023 vann kvartetten Sveriges största kammarmusiktävling Ung & Lovande i Västerås Konserthus. I september samma år gick kvartetten till final i den prestigefyllda Szymanowski International Music Competition i Polen.

Översatt från franskan blir mon bijou på svenska min juvel, men gruppnamnet har en mer blygsam härkomst. Det var i en lägenhet på Monbijougatan, nära Möllevångstorget i Malmö, som kvartetten befann sig när de bildades. De sökte ett internationellt gångbart namn och fann att gatunamnet passade bra för ändamålet.

Marcus Bäckerud, violin, är uppvuxen utanför Lund och har studerat på kammarmusikutbildningen på Edsbergs Slott och på Musikkonservatoriet i Köpenhamn för Nikolaj Znaider. Han har vunnit pris i flera tävlingar och uppträtt som solist med orkestrar som Malmö Symfoniorkester och Sollentuna Symfoniorkester.

Alexander Chojecki, violin, har studerat vid Barratt Due Musikkinstitutt och Norges Musikkhøgskole i Oslo samt Tel Aviv University. Ett urval av hans lärare bestod av Alf Richard Kraggerud, Geir Inge Lotsberg och Dora Schwarzberg. Han har varit aktiv som både orkester och kammarmusik i både Sverige och Norge, där han bland annat spelat med MiN-Ensemblen i Nordland.

Oscar Edin, viola, är uppvuxen på Styrsö utanför Göteborg och började spela fiol redan som femåring. Oscar tog sin bachelor i Göteborg, master i Stockholm och gick till sist solistdiplom i Malmö på viola. Oscar har deltagit i två internationella solo tävlingar: Hindemith International Viola Competition och Oskar Nedbal International Viola Competition.

Kristian Chojecki, violoncell, är tillsammans med storebror Alexander uppvuxen på Hisingen i Göteborg. Efter kandidatstudier i Malmö för Andreas Brantelid är han nu bosatt i Köpenhamn för kvartettens solist diplom-studier på DKDM.

Print Friendly, PDF & Email

Du kan spara ner sidan som PDF eller skriva ut genom att klicka på printsymbolen ovan. När du valt att klicka på print kan du även rensa bort delar du inte vill ha med i utskriften genom att klicka på soptunnan som syns när du håller musen över innehållet. För att ta bort en bild klickar du bara på bilden.

Period

6 – 13 november 2024
9 – 16 mars 2025

Medverkande

Marcus Bäckerud, violin
Alexander Chojecki, violin
Oscar Edin, viola
Kristian Chojecki, violoncell

Pris

18 000 kr. ex. moms

Affischunderlag (pdf), program (pdf) och foto (jpg) ligger på Legatokatalogens Dropbox för nedladdning. 

Program läggs upp senast 3 veckor innan första konserten. Camerata Nordica och Musica Vitae tar med egna program.

Klicka på “DROPBOX”, välj mapp med aktuellt program, ladda ner det material ni behöver.

Program

hösten 2024 • 6 – 13 november:

Joseph Haydn Stråkkvartett op. 64:6

Nyskrivet stycke

Ludwig van Beethoven Stråkkvartett op. 131

våren 2025 • 9 – 16 mars:

Wilhelm Stenhammar Serenad i C-dur, op. 29

Nyskrivet stycke

Franz Schubert Stråkkvartett nr 14, ”Döden och flickan”

Kontakta alltid producenten i din region för att beställa

KALENDER

Bokade och bekräftade konserter och aktuella bokningsperioder. 

Annasara Lundgren
annasara.lundgren@musikisyd.se
0700 92 41 90

Christian Sundewall
christian.sundewall@musikisyd.se
0735 00 60 96

Urban Wedin
urban.wedin@lansmusiken.se
0706 54 00 33

Patric Aurell
patric.aurell@regionhalland.se
0708 19 79 18

Rune Källén
rune.kallen@regionblekinge.se
0728 80 49 49