Camerata Nordica med Malin Broman & Rick Stotijn

Malin Broman med Camerata Nordica

BROMAN ÅTERVÄNDER MED STRAUSS & STRAVISNSKIJ

Första gången Malin Broman framträdde med Camerata Nordica var i januari 2023. Den gången ledde hon ett mycket hyllat symfoniskt program. Nu när hon återvänder blir det ett program med stråkar som bygger kring Richard Strauss Metamofoser för tjugotre solister. Denna ovärderliga juvel i stråkorkesterrepertoaren komponerades under andra världskrigets slutskede. Strauss gav aldrig några signaler om vad musiken stod för bortsett från titeln som han själv satte, men många anser att det är en sorgens manifestation över det sönderbombade Tyskland i allmänhet och förödelsen av operahuset i München i synnerhet.

Malin har dessutom valt att ta med sig den nederländska kontrabasisten Rick Stotjin från Sveriges Radios symfoniorkester där han till vardags är solobasist och stämledare. De kommer att framföra ett nytt arrangemang av Stravinskijs Italiensk svit för violin, kontrabas och stråkar. Italiensk svit är en av flera avknoppningar av baletten Pulcinella, som ju ovanligt nog också innehåller sång och som han skrev för Den ryska baletten på uppdrag av dess impressario Diaghilev 1920. Att säga att han komponerade verket kanske är lite mycket sagt eftersom Diaghilev redan valt de melodier av Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736) som han gav åt Stravinskij att arrangera. Picasso stod för scenografin och librettisten, koreografen tillika dansaren Léonide Massine baserade sin koreografi på 1700-talets neapolitanska koreografi. Detta lånande ansågs på den tiden oerhört kontroversiellt liksom den neoklassicistiska riktning Stravinskijs musik fick när han började krydda barockharmonierna med dissonanta ackord, bröt upp den regelbundna rytmiken vilket enligt många skapade ett ironiskt kaos. Själv ansåg han att han arbetet med Pulcinea var den ”uppenbarelse som gjorde allt mitt senare arbete möjligt.”

I den här sviten är det endast Seranata och Menuetto som baseras på Pergolesis melodier. Introduzione, Tarantella, Scerzino och Finale baseras på musik av Domenico Gallo och Gavotta con duew variazioni är ursprungligen av Carlo Monza.

Print Friendly, PDF & Email
 

Du kan spara ner sidan som PDF eller skriva ut genom att klicka på printsymbolen ovan. När du valt att klicka på print kan du även rensa bort delar du inte vill ha med i utskriften genom att klicka på soptunnan som syns när du håller musen över innehållet. För att ta bort en bild klickar du bara på bilden.

Period

23-25 januari 2025

Medverkande

ledare och solist Malin Broman violin
solist Rick Stotijn kontrabas
Camerata Nordica

Pris

25 000 kr. ex. moms

Affischunderlag (pdf), program (pdf) och foto (jpg) ligger på Legatokatalogens Dropbox för nedladdning. 

Camerata Nordica tar med egna program.

Klicka på “DROPBOX”, välj mapp med aktuellt program, ladda ner det material ni behöver.

Program

A. Mozart
Divertimento i F-dur, K 138 (12′)

Igor Stravinsky
Italiensk svit i arrangemang för violin, kontrabas och stråkar (15′)

Rebecca Clarke
Poem (9′)

Malmlöf-Fossling
Im memoriam, i arr för solokontrabas (2′)

Richard Strauss
Metamorfoser för 23 stråksolister (27′)

Kontakta alltid producenten i din region för att beställa

KALENDER

Bokade och bekräftade konserter och aktuella bokningsperioder. 

Annasara Lundgren
annasara.lundgren@musikisyd.se
0700 92 41 90

Christian Sundewall
christian.sundewall@musikisyd.se
0735 00 60 96

Urban Wedin
urban.wedin@lansmusiken.se
0706 54 00 33

Patric Aurell
patric.aurell@regionhalland.se
0708 19 79 18

Rune Källén
rune.kallen@regionblekinge.se
0728 80 49 49